Založ si blog

Nefalšovaná slovenská kultúra očami pesimistu

Čo si predstavujete pod pojmom slovenská kultúra? Tradície a náš jedinečný, krásny folklór? Áno, aj to je jej súčasťou. No v dnešnej dobe sa do popredia dostáva mainstreamová kultúra, ktorá potláča tú tradičnú, po toľké stáročia zdedenú.

Z dielne uznávaného slovenského dokumentaristu Mira Rema vyšiel film Cooltúra, ktorý od začiatku pútal na seba pozornosť. Kvôli nesúhlasu aktérom vystupujúcim v diele, sa nedostal do kín. Verejnosti bol sprístupnený iba formou putovného projektu VŠMÚ Dokument na kolesách. Kontroverznosť filmu zabezpečila ešte väčšiu propagáciu a rýchlo sa dostal na internet, kde si ho mohla pozrieť aj širšia verejnosť ako len tá študentská.

Miro Remo je okrem spomínaného filmu autorom dokumentov Arsy-Versy, Comeback či Richard Müller: Nespoznaný. Charakteristický pre jeho tvorbu je motív umenia, kultúry a hudby. Takisto v jeho filmoch absentuje priamy komentár a sníma observačným spôsobom.

Dokument Cooltúra je venovaný pamiatke etnografa, národopiscu a folkloristu Jána Lazoríka a začína sa jeho pesimistickým príhovorom o slovenskej kultúre. Negatívny pocit, ktorý vyvolá u diváka, zotrváva po dobu celého filmu. Autor vyskladal hodinovú mozaiku z ukážok rôzneho druhu – zákulisie natáčania šou V siedmom nebi, absurdná súťaž v kopaní hrobov, vystúpenia metalových a náboženských skupín i zákulisie raperov Majka Spirita a Rytmusa, kasting na súťaž krásy alebo alkoholickú „tradíciu“ počas Veľkej noci. Nesnaží sa divákovi vnucovať svoj názor, skôr mu ponúka priestor na vytvorenie si vlastného názoru, premýšľanie a otvára verejnú debatu. Z obsahu dokumentu vyplýva jedna otázka: Je takáta kultúra naozaj cool?

Nie je to len priamo obsah, ktorý robí Cooltúru kontroverznou. Hlavnou témou diskusií sa stala forma, akou režisér pristúpil k slovenskej kultúre. Ako som už spomenula, dokument sa začína pesimistickým monológom Jána Lazoríka a ďalšie zábery podporujú jeho slová. Miro Remo sa zameral iba na negatívne stránky mainstreamovej kultúry, ktorá ovládla aj Slovensko. Síce sa tvorca ohradil, že niečo pozitívne tam je a len sám on si vyberá čo bude v dokumente a čo nie, na pozitivizme mu to nenapomáha.

Dokument Cooltúra je kritikou dnešnej doby. Médiá formujú človeka a to, čo nám predkladajú sa stáva naším predpokladom reálneho sveta. Či už sa to niekomu páči alebo nie, Miro Remo nám ukázal, že každá minca má aj druhú stranu. To, na čo je skoro každý Slovák hrdý, na našu kultúru bohatú na tradície, sa vytráca a nahrádza ju konzumná kultúra plná frašky. Majstrovstvo režiséra sa nedá poprieť. Dokázal prinútiť veľké množstvo ľudí zamyslieť sa a diskutovať na tému kultúry. A prebudil dušu kritického dokumentu na Slovensku!

Stop slamkám!

10.04.2019

Za posledné ani nie tri storočia sme našej planéte „ublížili“ tak ako to nedokázali praveké civilizácie za tisícky rokov.. „Je to malý krok pre človeka, ale veľký skok pre ľudstvo,“ znie známy výrok amerického astronauta Neila Armstronga. Priemyselná revolúcia bola stelesním tohto výroku, aj keď storočie pred jeho vznikom. Revolúcia znamenala pre človeka pokrok, [...]

Na starobu na žobrotu

10.04.2019

Skoro celý život človek maká. Odvádza dane, zdravotnú a iné poplatky do štátnej kasičky. Keď príde čas odchodu do dôchodku, zaslúžený odpočinok, má sa o vás postarať štát. Tešili ste sa predčasne. Po prvé, je otázne či sa dôchodku vôbec dožijete. Neustále rastúci vek dôchodcu je enormný. Obávam sa, že v prípade nás mladých to bude aj 100 rokov. A po [...]

žena, nemocnica, lôžko, pacient, tehotná, tehotenstvo, gravidita, pankreas, cukrovka

Fatálne zlyhanie v pražskej nemocnici. Žene urobili potrat pri kontrole, splietli si pacientky

28.03.2024 14:52

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke došlo k obrovskému omylu.

Mahmúd Abbás

Palestínska samospráva má novú vládu

28.03.2024 14:51

Jej predsedom bude dlhoročný poradca prezidenta Muhammad Mustafá.

Krišjanis Kariňš

Šéf lotyšskej diplomacie Kariňš odstupuje pre trestné stíhanie

28.03.2024 14:37

Lotyšská generálna prokuratúra rozhodla o začatí trestného stíhania v súvislosti s jeho výdavkami na leteckú dopravu vrátane využívania súkromných lietadiel.

Jana Bittó Cigániková

SaS kritizuje prerozdelenie peňazí v zdravotníctve, žiada zrušenie tzv. prerozdeľovacej vyhlášky

28.03.2024 14:36, aktualizované: 14:55

Kompetenciu prerozdeľovať peniaze navrhuje presunúť na zdravotné poisťovne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 2529x
Priemerná čítanosť článkov: 843x

Autor blogu

Kategórie

Archív