Založ si blog

Na starobu na žobrotu

Skoro celý život človek maká. Odvádza dane, zdravotnú a iné poplatky do štátnej kasičky. Keď príde čas odchodu do dôchodku, zaslúžený odpočinok, má sa o vás postarať štát. Tešili ste sa predčasne. Po prvé, je otázne či sa dôchodku vôbec dožijete. Neustále rastúci vek dôchodcu je enormný. Obávam sa, že v prípade nás mladých to bude aj 100 rokov. A po druhé, čo sa týka výšky dôchodkov? Jediná vec, ktorá bude vysoká, bude váš krvný tlak pri pohľade na trojciferné číslo.

Ako si má človek užiť zvyšok života, keď mu na účet príde 250 eur (šťastlivcov možno 300 až 400 eur)? Žeby to bol iba vianočný príspevok? Bohužiaľ nie. Z tejto sumy máte vyžiť mesiac. O dovolenkách v karavane môžete akurát snívať. Nežijete v Nemecku. Dovolenku si môžete užiť každý deň v supermarkete. Jazda na nákupnom vozíku, ľadové otužovanie v oddelení mrazených výrobkov, „hunger games“ o posledné maslo v akcii alebo šprint k novootvorenej pokladni. Športových aktivít v potravinovom raji máte na výber neúrekom.

Čo iné vám úbohým slovenským dôchodcom zostáva? Ak si chcete ako tak užiť posledné roky života? Zas a znovu práca. Pre niekoho prilepšenie si, pre iného nutnosť (ako by povedal náš pán prezident: „Drahí občania, drahé potraviny, drahá elektrina, drahý plyn, drahé všetko.“). Faktom je, že až štvrť milióna poberateľov dôchodku sa vydá cestou hors sa znovu do práce. Možno nie až s takým nadšením.

Ako premeniť supermarketovú dovolenku na vysnívaný odpočinok? Kde spravila naša krajina (čítaj smer) chybu? Doprajme našim dôchodcom to čo si zaslúžia za roky tvrdej práce – úctyhodné dôchodky, ktoré im zaručia pohodlný život a nie živorenie. Veď ako sa hovorí, cti svoju babku i dedka, aby si dlho žil na zemi, ktorú ti dajú Páni z kopca nad hradom tvoji.

Stop slamkám!

10.04.2019

Za posledné ani nie tri storočia sme našej planéte „ublížili“ tak ako to nedokázali praveké civilizácie za tisícky rokov.. „Je to malý krok pre človeka, ale veľký skok pre ľudstvo,“ znie známy výrok amerického astronauta Neila Armstronga. Priemyselná revolúcia bola stelesním tohto výroku, aj keď storočie pred jeho vznikom. Revolúcia znamenala pre človeka pokrok, [...]

Nefalšovaná slovenská kultúra očami pesimistu

10.04.2019

Čo si predstavujete pod pojmom slovenská kultúra? Tradície a náš jedinečný, krásny folklór? Áno, aj to je jej súčasťou. No v dnešnej dobe sa do popredia dostáva mainstreamová kultúra, ktorá potláča tú tradičnú, po toľké stáročia zdedenú. Z dielne uznávaného slovenského dokumentaristu Mira Rema vyšiel film Cooltúra, ktorý od začiatku pútal na seba pozornosť. [...]

Moulin Rouge

Vrtuľa legendárneho mlyna na streche kabaretu Moulin Rouge v Paríži sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Zvrat v prípade Černáka. V miestnosti bol len pár minút, rozhodovať o jeho prepustení sa dnes nebude

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:06

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 2539x
Priemerná čítanosť článkov: 846x

Autor blogu

Kategórie

Archív